Nieuwe spelregels ingaande seizoen 2011 – 2012
24-6-2011  | 

Strafcorner: breaking the line
Als een verdediger bij een strafcorner te vroeg uitloopt wordt de strafcorner overgenomen. De betreffende verdediger moet achter de middenlijn gaan staan en de verdedigende partij moet met één man minder de corner verdedigen. Als de doelverdediger te vroeg uitloopt hoeft niet de doelverdediger achter de middellijn maar wordt een andere verdediger aangewezen die naar de middenlijn gaat. Als een aanvaller te vroeg inloopt wordt de strafcorner overgenomen. De betreffende aanvaller moet achter de middenlijn gaan staan. Als de aangever van de strafcorner duidelijk een schijnbeweging maakt wordt hij vervangen door een andere aangever.

 

Penalty shoot out
Bij kwalificatiewedstrijden waarbij na de normale speeltijd en de verlenging nog geen winnaar bekend is volgen Penalty shoot outs in plaats van de bekende strafballen. De aanvaller stelt zich met de bal op bij de 23 meter lijn en de doelverdediger staat op de doellijn. Na het fluitsignaal mogen de aanvaller en de doelverdediger gaan bewegen en moet de aanvaller binnen acht seconden een doelpunt zien te maken. Is de bal niet binnen acht seconden over de doellijn of begaat de aanvaller een overtreding eindigt de poging zonder doelpunt. Maakt de doelverdediger tijdens zijn verdedigende actie een overtreding wordt de shoot out over genomen. Bij een opzettelijke overtreding van de doelverdediger wordt een strafdoelpunt toegekend. Is de stand na 2 x 5 shoot outs nog steeds gelijk, dan wordt er doorgegaan tot er een winnaar bekend is conform het sudden-death principe.

 

Maskers voor lijnstoppers bij de strafcorner
Met ingang van het seizoen 2011 - 2012 is het niet meer toegestaan ieder willekeurig masker te gebruiken. Conform regel 4.2. van het spelreglement veld- en zaalhockey is het toegestaan om bij het verdedigen van een strafcorner een glad masker te dragen dat aansluit bij de vormen van het gezicht, zolang die strafcorner duurt. Indien een masker dus niet glad is of niet aansluit bij de vorm van je gezicht mag je dit als verdediger bij de strafcorner niet gebruiken. Dit masker kan gevaar opleveren voor andere spelers in het veld en is daarom verboden.


terug naar vorige scherm